Hvor mange blir påvirket?
Hvor mange som blir påvirket av en pandemi avhenger av hvor lett sykdommen sprer seg, hvor gode tiltak beslutningstakere iverksetter, og hvor dødelig sykdommen er. Spanskesyken i 1918 tok flere liv enn første verdenskrig. Den spredte seg til seks kontinenter, og omtrent en tredjedel av verdens befolkning ble smittet. Man er usikre på nøyaktige dødstall, men tror mellom 3-6% av de smittede døde. I dag er avstanden mellom mennesker mye mindre, og vi flytter på oss oftere og over lengre avstander. Dette gjør det enklere for et pandemiutbrudd å spre seg.
På den andre siden har vi i dag bedre institusjoner og tiltak for å forebygge og imøtekomme en pandemi. Vi har en mye bedre forståelse av sykdommer, vi er friskere og betydelige flinkere på avfallshåndtering og hygiene. I tillegg har vi gode helsesystemer og -institusjoner, og Internasjonalt samarbeid for å bekjempe en katastrofe er enklere å få til i dag enn det var i 1918.
At vi har bedre forståelse av sykdommer og har kommet langt innen bioteknologi og relatert forskning øker imidlertid sannsynligheten for en spesiell type biologisk risiko: spredning som følge av uhell på laboratorier, bioterrorisme og bruk av biologiske våpen. Slike menneskeskapte risikoer kan være mye farligere enn naturlige pandemier som spanskesyken og COVID-19-utbruddet.
I 2012 publiserte Ron Fouchier, en nederlandsk virolog,
resultater fra et forskningsprosjekt der han har eksperimentert med H5N1, en versjon av fugleinfluensa. H5N1 har en dødelighet på omtrent 55%, men har vanskelig for å spre seg til mennesker fra fugler, og spesielt mellom mennesker. Fouchier sin forskning viste at det er mulig å skape en versjon av viruset som både smitter lett mellom mennesker og dreper over halvparten av de smittede.
Dersom slik forskning skjer uten reguleringer og strenge prosedyrer kan forskere ved uhell spre enten viruset eller informasjon om hvordan å lage et slikt virus til grupper som kan bruke det som våpen i terroristangrep.
Men hva er egentlig sannsynligheten for at katastrofale biologiske risikoer oppstår?
I 2008 ble en rekke eksperter spurt om hva de mente sannsynlighetene var for en rekke katastrofale risikoer ville inntreffe innen 2100.